Questions about dartproducts

Gebroken shaft

Is de shaft van je dart gebroken? Wat vervelend! Maar wat nu?

Het is natuurlijk niet gek dat een shaft kan breken. Je darts zijn tenslotte gebruiksvoorwerpen en alles wat je gebruikt, kan kapot. Zeker iets waar je met regelmaat mee gooit. Soms doe je weken met hetzelfde setje shafts, soms zijn ze met een dag al kapot. Dit is niet leuk, maar wel iets wat normaal is en je dus rekening mee zal moeten houden. Zorg dus dat je altijd voldoende shafts in huis hebt zodat je altijd lekker kan blijven darten, ook als ze plots breken!

Uiteraard verschilt het of je bijvoorbeeld een nylon shaft of een aluminium shaft gebruikt, maar zelfs een aluminium shaft kan kapot als hij net vervelend valt. Wil je de kans op een kapotte shaft zo klein mogelijk houden? Dan blijft een aluminium shaft uiteraard wel de beste keus.

Top, maar hoe verwijder ik nu mijn gebroken shaft?

 

Zonder extra benodigdheden:

Als de shaft breekt, kan je deze veelal nog verwijderen zonder hier speciaal gereedschap voor aan te hoeven schaffen.

 

    • Als de shaft nog uit de barrel steekt, kan je het uiteinde met je vingers/nagels, tang of pincet vast pakken en eruit draaien (tegen de klok in).

 

    • Mocht de shaft glad langs- of in de barrel afgebroken zijn, is het van belang om hier druk op uit te oefenen terwijl je hem eruit draait. Gebruik hiervoor je vinger/nagel, schaar of een andere dart. Plaats het topje van je vinger of het uiteinde van de schaar of dart tegen het gebroken gedeelte van de shaft (in de barrel) en draai vervolgens tegen de klok in om hem eruit te draaien.

 

Met extra benodigdheden:

Werken deze methodes niet, dan raden we aan om een broken shaft remover te gebruiken. Deze zijn beschikbaar van verschillende merken en kan je hier vinden.

 

Video uitleg:

 


 

Gebroken of gebogen punt

De punt van je dart is gebroken of gebogen? Balen! Kan je hier nog wat aan doen?

In de meeste gevallen kan je de punt van je dart gewoon vervangen. In sommige gevallen kan je dit gewoon zelf doen, maar er zijn ook gevallen waarin dit lastig wordt. Er zijn een aantal verschillende manieren om een gebroken of gebogen punt uit je dart te krijgen. Echter heb je voor het plaatsen van een dartpunt altijd speciaal gereedschap nodig.

 

De punt steekt nog uit de barrel

Als de punt simpelweg gebogen is of zelfs buiten de barrel gebroken is en hij dus nog uit de barrel steekt, kan je deze eruit krijgen met een tang of bankschroef. Omdat de punt terug geplaatst moet worden met speciaal gereedschap, raden we in dat geval echter aan om deze tool ook te gebruiken om de gebroken punt eruit te halen als dat nog gaat. Deze tools vind je hier.

 

De punt is in de barrel afgebroken

Is de punt in de barrel gebroken? Dan is het van belang dat de punt er voorzichtig en met hoge precisie uitgeboord wordt. Wij raden het niet aan om dit zelf te doen, want als het fout gaat dan kan je barrel breken of kan het zijn dat het gat voor de punt teveel uitgehold raakt. In beide gevallen heb je niks meer aan je dart!

 

Wil je je dartpunt laten vervangen? Klik dan hier!

 


 

Welke dart moet ik hebben/past bij mij

Je wil gaan darten en dan heb je natuurlijk darts nodig. Maar welke darts moet je nou eigenlijk hebben? Dat is best een lastige vraag en je zal ook merken dat daar geen goed of slecht antwoord op te geven is.

Bij het uitzoeken van een dart, is het van belang dat de barrel (het gedeelte dat je vasthoudt) past bij jouw manier van spelen. Aangezien geen persoon hetzelfde is, is er dus ook geen dart die per definitie voor iedereen werkt. Gelukkig zijn er wel een aantal vuistregels die helpen bij het zoeken van een goede dart voor jou.

Klinkt lastig, waar begin ik dan met het uitzoeken van mijn dart?

 

De vorm van de dart

De vorm van de dart heeft effect op een aantal dingen. Kies je voor een rechte dart, dan zal je voornamelijk op techniek moeten gooien. Dat is vaak prettig voor mensen die langer darten en dus een goede techniek ontwikkeld hebben, want hoe dunner de dart hoe meer darts er naast elkaar in bijvoorbeeld een trippel passen.

Mocht je nou wat minder ervaring hebben, dan is het juist weer fijn om een dart te hebben die wat dikker is aan de voorkant (een zogeheten ‘torpedo’ of ‘bom’ model). Dit model dart hangt bij het gooien wat meer naar voren, waardoor ze makkelijker in het bord “vallen” en dus minder techniek vereisen.

 

De grip van de dart

Verder is het ook vaak fijn om een dart te hebben die past bij de manier waarop jij je dart vasthoudt. Als je je dart vooral aan de voorkant vasthoudt (in vaktermen een “front grip”), dan is het handig om veel grip aan de voorkant van je dart te hebben. Merk je nou dat je de dart juist aan de achterkant vasthoudt (een “rear grip”), dan wil je liever meer grip aan de achterkant van de barrel. Mocht dit nou je eerste dart zijn, kijk dan eens naar hoe andere darters hun dart vast houden en pak dan bijvoorbeeld een pen. Probeer hier wat manieren van vasthouden mee na te doen en kijk wat jou het beste ligt. Nu je een idee hebt van hoe je de dart verwacht vast te gaan houden, kan je een schatting maken van waar je grip nodig zal hebben.

 

Het materiaal van de dart

Het is je misschien al opgevallen dat er een hoop verschillende soorten materialen darts te vinden zijn. Zo heb je verschillende percentages tungsten, er is brass en nog een handjevol verschillende varianten hiervan.

Het materiaal geeft in het algemeen aan hoe sterk en licht je dart is. Brass is bijvoorbeeld een voordelige keuze, maar niet zo sterk als tungsten. Hierdoor zijn brassdarts een stuk dikker dan tungsten darts. Leuk om recreationeel een potje te darten of om te kijken of je darten wat vindt, maar niet handig als je wat serieuzer aan de gang wilt gaan. In dat geval kan je beter kijken naar tungsten darts. In de tungsten darts heb je verschillende percentages tungsten. Hoe hoger een percentage tungsten, hoe beter de dart bewerkbaar is. Zo is een 80% tungsten dart sterker dan een 90% tungsten dart, maar dat houdt ook in dat hij lastiger te bewerken is. 90% tungsten is over het algemeen de perfecte balans tussen bewerkbaarheid (en dus grip) en stevigheid en daarom ook de norm in de dartwereld.

 

Het gewicht

Welk gewicht dart je nodig hebt, is net zoals de rest van de dart vaak persoonlijke voorkeur. Maar ook hier is een vuistregel voor: een lichte dart is lastig mikken, een zware dart is lastig te gooien. Heb je een hele lichte dart, dan heeft hij meer weerstand als je hem gooit en vereist dus een goede techniek. Kies je nou voor een hele zware dart, dan kan het weer zijn dat het juist moeilijker wordt om te gooien. Je kan het vergelijken met een steen: hoe kleiner de steen, hoe lastiger mikken. Maar hoe groter de steen, des te lastiger te gooien. Uiteindelijk gooit iedereen anders en je zal ook merken dat naarmate je beter wordt je ook voor het gewicht een voorkeur gaat ontwikkelen. Echter kan je als beginnende darter over het algemeen het best veilig beginnen en kiezen voor een gewicht om en nabij de 24 gram.

 


 

Over de website

Alle dartartkelen op onze website worden uit voorraad geleverd.

Er zijn uitzonderingen op deze regel:

    • Wanneer een product op Tijdelijk uitverkocht staat is deze niet te bestellen. Dit product zal wel weer binnen komen, u kunt via de mail vragen wanneer het product ongeveer binnen zal komen en eventueel kan er alvast een order gemaakt worden voor u.

 

    • Wanneer er bij een artikel vermeld wordt: OP BESTELLING of Levertijd ± 3/4 weken. Dit product hebben wij niet op voorraad liggen, deze kunnen wij wel bestellen, als u dit product bestelt, zullen wij dit product onmiddelijk bestellen en hopen wij deze zo snel mogelijk bij u te leveren.

 

Kunt u een product nergens vinden op de website?

Het is mogelijk dat Darts Warehouse bepaalde producten niet in het assortiment heeft staan.

U kunt altijd navragen of het mogelijk is of Darts Warehouse uw product kan bestellen of kan opnemen in het assortiment. 

Neem gerust contact op via het contactformulier en wij kijken wat we voor u kunnen doen. 

 

Veel plezier met het winkelen in onze prachtige darts webshop Darts Warehouse.

www.dartswarehouse.nl